“محله” بعد از خانه اولین مکانی است که افراد بیشترین رفت وآمد را در آن دارند. درگذشته محلهها نقش گستردهای در شکلدهی تعاملات اجتماعی ایفا میکردند. فضاهای عمومی عنصر مهمی در شکل گیری این تعاملات هستند.
فضاهای عمومی مانند کانونهای فرهنگی یا سراهای محله و حتی در قدیم بازارها از جمله مراکزی هستند که بعضا توسط خود مردم محل راه اندازی شده یا برنامه ریزی میشوند و از این رو با سوق دادن آنها به سمت این مراکز احساس تعلق بیشتر با محل پیدا خواهند کرد. مراکز عمومی محله هویت محله و برطرف کننده نیازهای اجتماعی محل هستند و باید از ویژگیهای خاصی برخوردار باشند از جمله امنیت و دسترسی آسان، مکانهای مناسبی برای برگزاری مراسم خاص و کلاسهای آموزشی، فرهنگسرا، کافینت، کافه و…
“همگن” بودن اهالی محل، مشوق شرکت بیشتر در تعاملات اجتماعی خواهد بود که نتیجه آن افزایش دلبستگی و علاقه به محله خواهد بود. این همبستگی در شرایطی بدست میآید که به لحاظ طبقه اجتماعی، مذهبی، نحوه تربیت فرزندان و الگوی زندگی و قوم و نژاد، افراد حدودا در سطح مشابه قرار داشته باشند.
بافت و امکانات تشویق کننده محلهها
بافت یک محله، قدیمی یا نوساز بودن آن و امکاناتی که در حوالی آن وجود دارد بر تمایل مردم برای زندگی یا حتی سرمایهگذاری تاثیر قابل توجهی دارد. همیشه قبل از انتخاب محل سکونت باید محله را از جنبههای گوناگون ارزیابی نمود.
هر منطقه از ویژگیها، مزایا و معایب خاصی برخوردار است که سبب تمایز، گرانی یا حتی در مواردی ناامنی و نارضایتی ساکنین آن میگردد.
تمایلات مردم به شهرنشینی، برخورداری از فرصتهای رشد و ترقی و تسهیلات بیشتر است و در انتخاب محل سکونت آنها تاثیر مستقیم دارد. نزدیکی اماکنی همچون مدرسه، بیمارستان، بانک، امکانات حملونقل عمومی و دسترسی به مراکز تفریحی و سینما و در نهایت ادارات و دفاتر کار برطرف کننده این نیازها خواهد بود ولی از طرفی تمرکز همهی این اماکن باعث شلوغی است که تبعات نسبتا جدی در بر خواهد داشت.
در ادامه مطلب به برسی ویژگیهای مناطق و محلههای 22 گانه تهران میپردازیم تا قبل از خرید گزینه های مناسب را دستچین کنید.
