خانه شریفیها مرزهای مدرنیته در ایران را جابجا کرده و متناسب با نیازهای جامعه مدرن امروزه از مرحلهی ایده پردازی و خلاقیت ذهنی به حالت اجرایی ساخت رسیده است.
ساخت خانهی شریفیها در منطقه دروس تهران در سال(1388-1392) سر و صدای زیادی در رسانههای معتبر ایرانی و خارجی برپا کرد. این ساختمان در نهایت جوایزی همچون جایزهی “بینالمللی معمار خاورمیانه” و اولین جایزهی رویال آکادمی هنر دورفمن را دریافت کرد و همچنین به عنوان پروژهی برتر ” مجله معمار” در سال 1392 و پربازدیدترین پروژهی وبسایت archdaily شناخته شد.
پویایی و انعطاف پذیری در قلب پروژه مسکونی “شریفیها” است
به گفتهی معمار برچسته این پروژه مسکونی “علی رضا تغابنی” این ساختمان با ایده گرفتن از طراحیهای گذشته با هدف تغییر نماها و انعطاف پذیری بیشتر طراحی و ساخته شده است.
معماری سنتی
ایده اصلی ساخت، حالت چرخان و دینامیکی مکعبها، کنترل میزان درون گرایی یا برون گرایی و تغییر در برخی فضاها به انتخاب ساکنین خانه بود. با الهام گرفتن از اقلیمگرایی معماری سنتی ایران و تلفیق آن با معماری مدرن، فضایی باز با تراسهای وسیع و شفاف تحت عنوان تابستان نشین و حجمی بسته با محدود کردن پنجرهها وبستن تراسها تحت عنوان زمستان نشین طراحی شد. به گفته دکتر تغابنی در زندگی ایرانی مرز بین دنیای درون و بیرون مهم است، خانه شریفیها روی این مرزهای قطعی کار کرده است تا هر وقت که خواستند بتوانند محدوده این مرزها را به دلخواه تغییر دهند.
ساختمان شریفیها به چند بخش اصلی تقسیم میشود: حجم ثابت نور گیر و حجم متحرک. هنگامی که قسمت متحرک باز باشد شفافیتی بین محیط بیرون و داخل خانه بوجود میآید و برونگرایی، مرز بین داخل و خارج را از بین میبرد. وقتی قسمت متحرک بسته میشود تمام توجهات معطوف نورگیری که در مرکز ساختمان وجود دارد میگردد و همان حس حیاط مرکزی را در دوره ای جدید به تصویر میکشد.
تکنولوژی بهکار رفته
تکنیک چرخش مکعبها مکانیسم سادهای دارد در اصل همان مکانیسم به کار رفته در چرخش صحنه تئاترها یا نمایشگاههای ماشین است.
تلفیقی از مدرنیته و مینیمالیستی
طراحی داخلی این ساختمان به سبکی مینیمال و بسیار ساده است با خطوطی بلند و ادامه دار و رنگی سفید که درهمه جای ساختمان به چشم میخورد که بیانگر نگرش مدرن در طراحی است. همچنین شامل امکانات لوکسی از قبیل استخر سونا و باشگاه ورزشی خانگی و همچنین اتاقهایی با قابلیت چرخش و تراس اختصاصی را شامل میشود. که در هفت طبقه، دو طبقه در زیرزمین، یک طبقه همکف و چهار طبقه روی همکف پخش گردیده اند به این صورت که:
زیرزمین دوم: استخر، سونا، جکوزی
زیر زمین اول: سالن ورزشی و بیلیارد
همکف شامل: پارکینگ و سوییت
طبقه اول تا جهارم: اتاق خواب،اتاق مهمان، نشیمن و آشپزخانه
طبقه آخر هم در نهایت اتاق کار، فضای بازی کودکان، استخر و بام سبز .
هنگام طراحی به سه درخت کاج در داخل محدوده ساخت بنا برخورد کردند، طراحی به گونهای تغییر داده شد تا درختان کاج در حالت باز شدن ساختمان با فضای داخلی آن ترکیب بشوند.
نورگیری خلاقانهی زیرزمین به وسیلهی یک چشمه کوچک و یک آینه به زیبایی و با ظرافت کامل فراهم گریده است. به این صورت که نور از پنجرههای سقفی به چشمه تابیده و بازتاب آن روی آینه به فضای داخلی جانی تازه میبخشد.
